Valikko
Töysän Säästöpankkisäätiö
Töysän Säästöpankkisäätiö

Historiikki

Töysän Säästöpankkisäätiön historiaa

Pitkät perinteemme näkyvät kaikessa toiminnassamme. Vuodesta 1905 olemme kulkeneet pitkän ja vaiherikkaan taipaleen. Edelleen olemme itsenäinen, paikallinen ja vakavarainen toimija.

Töysän Säästöpankin toiminnan alku

Lauantaina 21.10.1905 Töysän kunnan Säästöpankki avasi ovensa ensimmäisen kerran. Vuotta aikaisemmin Töysän kuntakokous oli päättänyt käyttää lainamakasiinin apurukiitten käytöstä säästöpankin perustamiseksi. Silloista nimeänsä mukaellen pankki toimi kunnantalolla. Noin 30 vuotta myöhemmin pankin nimi muutettiin Töysän Säästöpankiksi. Ensimmäinen oma pankkitalo saatiin Töysän kirkolle vuonna 1929 ja nykyisinkin toiminnassa oleva tila valmistui vuonna 1962. Tuurissa konttoritoiminta aloitettiin vuokratiloissa 1958. Nykyinen oma toimitila, joka on sijainniltaan neljäs, otettiin käyttöön vuonna 1988. Tilat on saneerattu tämän päivän pankkipalvelua vastaaviksi. Toiminta oli vakavaraista, tuki töysäläisten elämää ja heijastui takaisin pankin hyvinvoinniksi. Taustalla tapahtui koko ajan. Uudet säädökset ja pankkien välinen kasvava kilpailu muuttivat strategioita. Jo pitkään oli puhuttu yhä suurempien yksiköiden tarpeellisuudesta.

Ratkaisevat päätökset 1990-luvulla ja Töysän Säästöpankin laajentuminen

90-luvulle tultaessa Suomen pankkielämä kävi kuumana. Kasinotalous koki nousunsa ja tuhonsa. Myös säästöpankkiryhmässä esitettiin rakenneuudistuksia ja yhdistymissopimuksia. Ratkaisevia tapahtumia syntyi seuraavien päätösten jälkeen:

6.4.1991 pankin hallitus päättää, että Töysän Säästöpankki pysyy itsenäisenä
19.9.1991 Suomen Pankki ottaa SKOP:n haltuunsa
31.1.1992 Suomen Säästöpankki syntyy – 43 säästöpankkia liittyy. Töysän Säästöpankki sanoi ”kiitos ei”
22.10.1993 Suomen Säästöpankki pilkotaan

Tämän jälkeen kenttä olikin aukkoinen, mutta myös mahdollisuuksia täynnä. Alajärven konttorin perustamispäätös tehtiin 1.11.1993, Alavuden konttorin perustamispäätös tehtiin 8.2.1996 ja Nurmon konttorin perustamispäätös tehtiin huhtikuussa 1998.

Töysän Säästöpankki – Töysän Säästöpankkisäätiö – Oma Säästöpankki Oy

Töysän Säästöpankki ja Kuortaneen Säästöpankki yhdistyivät 1.9.2009. Samalla syntyi Oma Säästöpankki Oy ja pankit muuttuivat säätiöiksi ja OmaSp:n omistajiksi. Pankkisäätiöt toimivat säädekirjansa mukaisesti ja saavat päätulonsa OmaSp:n jakamista osingoista. OmaSp:iin on yhdistynyt keväällä 2013 Parkanon Säästöpankki, keväällä 2014 Kantasäästöpankki ja Suodenniemen Säästöpankki, syksyllä 2014 Etelä-Karjalan Säästöpankki. Lisäksi mukaan tuli Joroisten Osuuspankki ja Pyhäselän Paikallisosuuspankki.

Vuonna 1905 alkanut Töysäläinen Säästöpankkiperinne on kulkenut pitkän ja vaiherikkaan taipaleen, jonka lopputulemana on Suomen suurin Säästöpankki, Oma Säästöpankki Oy.

Oma Säästöpankki